25 картини, нарисувани с пастелни бои, съдържа втората самостоятелна изложба на местния художник Емил Димитров. Повечето от тях са вдъхновени от природата, от цветовете в нея, от старите къщи. Според присъстващи, картините сякаш са огледало на душата на автора – романтична, чувствителна, скромна.
Две от творбите  – „Назад към бъдещето” и „Симбиоза”, изобразяващи стари къщи на улиците „Стамен Панчев” и „Гурко” в Ботевград бяха закупена малко след откриването на изложбата от собствениците на сградите.  
Официалното откриване на експозицията се състоя от 18 часа днес в препълнената зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. Сред гостите бяха семейството, близки, приятели и колеги на Емил Димитров и ценители на изобразителното изкуство. Директорът на музея Тодорка Коцева представи автобиографията на художника. После местният поет Иван Гълъбов прочете своето стихотворение „Диханието на художника”, посветено на автора и неговите картини.
Изложбата на Емил Димитров е озаглавена „В простата е сложността” и е част от инициативата на музея „Салон на изкуствата 2012 г.”. 
 

Емил Димитров е роден на 14 март 1965 година в София. През 1983 год. завършва ботевградската гимназия. Близо 10 години работи в „Пластхим”. През 1997 год. завършва свободната художествена академия „Жул Паскин”. Преподавал е изобразително изкуство.