Преди години зеленчуковият пазар на Ботевград се славеше с големия си избор на пресни плодове и зеленчуци, а сега е известен предимно с високите си цени, които се сменят по няколко пъти на ден. По наблюдения на самите търговци клиентелата постепенно намалява. Затова и повечето от тях се отказват от търговията. Те обаче не търсят причината във високите цени на стоката си, а в това, че на  хората им е по-удобно да пазаруват от кварталните магазини. Факт е, че на зеленчуковия пазар останаха само 5-6 действащи сергии. Както е тръгнало, след време може и те да преустановят работа. Но на този етап продължават да търгуват на цени, които не са изгодни за клиентите. И за да не сме голословни проверихме как вървят в момента сезонните зеленчуци, от които приготвяме традиционната зелена салата. 

Една маруля на зеленчуковия пазар се продава за левче. На същата цена може да си купите връзка репички. 1 лев струва и връзка пресен лук. 3 лева пък е килограмът на краставиците.  В кварталните магазини на ЖК “Васил Левски” цените на зеленчуците са с 0.25 лв. по-ниски. По качество също не отстъпват на тези, които предлагат на зеленчуковия пазар – установихме още при нашата проверка.

В крайна сметка всеки сам може да прецени откъде да пазурава. За някои клиенти разликата в цените не е от значение. Те пък залагат преди всичко на културното обслужване, което, според думите им,  не липсва на  зеленчуковия пазар.