Ранчо „Слънчевата долина” се намира в махала „Манастирица”, малко след трите рибарника в село Трудовец. Преди 58 години на това място е имало овчарник. Днес в половината от него отново кипи живот. Сградите са напълно ремонтирани. В рачото има стаи за гости, открито помещение за отдих, конюшни, манежи за обучение по конна езда и обори. 

В момента ранчото разполага с четири коня. Най-новото попълнение е кобила от породата Куотър Хорс, която е гордост за своя стопанин Сталин Митев. За животните се полагат специални грижи. Здравословното им състояние се следи от доктор, който е чех по народност. Той има голяма конна база в България. Приятел е на Митев и често му гостува в „Слънчевата долина”.

„Създадох това ранчо, за да доставя удоволствие на себе си, защото обичам природата и конете. Впоследствие реших да дам възможност за достъп до него и на хората, които също боготворят природата и имат желание да овладеят конната езда”, каза Сталин Митев пред наш репортер. По негови наблюдения жените и децата с готовност се мятат на гърба на коня. ”Жените са по-склонни към приключения, отколкото мъжете. Може би това е причината да не изпитват страх в случая. Децата пък много добре осъзнават, че няма да им се случи нищо лошо, защото безрезервно обичат животните”, сподели собственикът на ранчото.

На въпроса кой е любимият му маршрут за езда, Сталин Митев е категоричен: „До „Боженишки Урвич”. Природата до крепостта е уникална!”.

На 27, 28 и 29 юли Сталин Митев ще участва в традиционния събор по майсторска езда, който се провежда в софийското село Ябланица. Участниците в него ще бъдат от цяла България. Те изминават разстоянието дотам на коне. Преходът е през Мургаш.

„Предстои създаването на уестърнска организация в България, която ще провежда състезания по издръжливост на коне. В тях ще участват не само добре подготвени коне, но и отлични ездачи. Аз също възнамерявам да подготвя участници”, каза собственикът на ранчото.   

Сталин Митев сподели още някои от идеите си за развитие на „Слънчевата долина”: „До края на тази година ще ремонтирам самалъка срещу ранчото. Предвиждам изграждането на две стаи и една голяма тераса за отдих на каубоите. Обстановката ще бъде като в уестърните - автентична, без излишен лукс. В ход е изграждането на манеж с препятствия, каквито се срещат в природата. Имам намерение да подготвя доброволци – мъже и жени, които желаят да работят при мен като треньори по езда.”.

В края на нашата среща предприемчивият мъж демонстрира майсторска езда и умението си да общува с благородните животни. Случващото се на манежа бе поредното доказателство за твърдението, че между човека и коня може да има диалог, доверие и истинско приятелство.