Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура”.

АМ "Хемус”: Област София: на 22.07.2012г. на АМ "Хемус” между тунел "Витиня” и тунел "Топли дол - виадукт "Бебреш” се ограничава движението на пътни превозни средства по аварийната лента в светлата част на денонощието. Област Варна: във връзка с рехабилитацията на естакада "Девня”, е въведена временна организация от пътен възел "Суворово” до пътен възел "Неофит Рилски”. Напълно е затворено лявото платно на автомагистралата, като движението е пренасочено по път I-2 Русе-Варна;

Област Шумен: рехабилитация на пътни съоръжения на АМ "Хемус”-ВОД от пътен възел Каспичан до пътен възел Ветрино. Напълно е затворено дясното платно на автомагистралата, като движението е пренасочено по път І-2 Русе-Варна през Нови пазар-Ветрино и по път ІІІ-208 "Ветрино-Провадия” до п.в. Ветрино.

До 30.09.2012 г. в интервала от 16.00 часа до 22.00 часа за последния работен ден от седмицата или предпразничен ден, както и за последния почивен ден, и за последен предпразничен ден се въвежда забрана за движение на тежкотоварни автомобили /включително ремаркета и полуремаркета/ с повече от две оси по автомагистралите и републиканската пътна мрежа от I-ви клас. Забраната не важи за МПС превозващи бързо развалящи се храни на температурен режим и живи животни.

Забраната важи и за участъци от пътища II клас, както следва:

- път II-11 и път II-15 в участъка Оряхово-Мизия; път II-18 Околовръстен път София; път II-19 Симитли-Г.Делчев; път II-29 Добрич-граница Румъния; път II-55 Дебелец-Гурково; път II-66 Стара Загора-Сливен; път II-86 Пловдив-Смолян; път II-99 Бургас-Царево.

Забранява се целогодишно движението на ППС с животинска тяга по автомагистралите, пътищата I-ви клас и тези с европейска номерация.

В участъците с въведени ограничения на движението не се допуска провеждането на спортни състезания, шествия и други мероприятия с масово участие на автомобили.

Забранява се движението по републиканските пътища на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона при температури на въздуха над 35 градуса по Целзий от 13.00 до 21.00 часа. Забраната не важи за ППС, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни. Забраната се прекратява не по-рано от 01.09.2012 г.

Проходите "Златишки” - затворен за МПС; "Твърдишки” - затворен за МПС; "Дюлински” - затворен за товарни МПС. Обходен маршрут: път I-9 Варна-Обзор-Слънчев бряг”; Айтоски” - забранено е движението на МПС с тегло над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере; "Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т. /гр. В. Търново-гр. Сливен/; "Шипка” - забранено е движението на МПС над 10 т. - срок до 31.03.2013 г.; "Петрохан” - забранено е движението над МПС над 10 т.