Четете внимателно, преди да подписвате договор, призовават от КРС
Основните нарушения на мобилните оператори са свързани с процедурата за преносимост на номера. Това каза в Русе зам.-председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Никола Колев, цитиран от БТА.
В крайдунавския град се състоя приемна за потребители на телекомуникационни услуги.
От миналата година процедурата за преносимост на номера е значително облекчена. Въпреки това някои оператори в отделни офиси създават пречки на клиентите с желанието си да ги задържат, обясни Колев.
За първите шест месеца КРС е съставила 227 административни акта, като 196 от тях са свързани с преносимост на номера. Други четири са за получаване на нежелани търговски съобщения, а един е за неиздадена фактура.
Размерът на санкцията, който може да бъде наложена, е от 5000 до 60 000 лева.
Жалбите, които са постъпили за първите шест месеца, са 2697, като повечето са срещу трите мобилни оператора. От тях 901 са били обект на проверка, тъй като останалите не са в компетенциите на КРС и са били пренасочени към други институции.
Сред най-честите проблеми, посочени в жалбите, са начисляване на неустойки при автоматично подновяване на договор, начислени високи сметки, предлагане на потребителите да вземат "подарък" като лоялен клиент - телефон, и мислейки, че подписват приемо-предавателен протокол, парафират договор за ползване на мобилни услуги.
От КРС призоваха, когато клиентите сключват договор, да го четат внимателно.
За миналата година са били издадени наказателни постановления за сумата от близо 17 млн. лева, като голяма част от санкциите са били наложени на трите мобилни оператора, уточни Колев.