Почитта на българската църква към делото на равноапостолите Кирил и Методий и техните най-близки ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий като се изразява и в общото им честване като св. Седмочисленици. За дата на общия празник се е утвърдил денят на успението на Климент Охридски (27 юли 916 г.), най-изявеният от Кирило-Методиевите ученици.

На този ден се почита и паметта на Св. великомъченик Пантелеймон живял в Никомидия през III в. Син на сенатора Евстрогий. Учил при знаменития лекар Ефросин. Умен и способен, бил харесан от императора-езичник Максимиан. Приел християнското учение и се покръстил, получил дара на лечителството и чудотворството. Обвинен, че е християнин, бил осъден и измъчван, но не се отрекъл от вярата си и бил убит на 27 юли 305 г.
 
Църквата "Свети Седмочисленици" в София е осветена на 27 юли 1903 г., дотогава на това място се намира т.нар. "Черна джамия". Официално се е казвала Коджа дервиш Мехмед пашовата джамия или Имарет джамси и е издигната върху основи на българска средновековна сграда по волята на великия везир Мехмед паша Тавил Ибн Абдул Муедин през 1528 г. Предполага се, че е дело на турския арх. Синан. Около джамията е бил съграден ансамбъл от сгради - имарет, медресета, теке, баня. По-късно става известна като Черната джамия, заради облицованото й с черен мрамор минаре, разрушено преди Освобождението. Непосредствено след 1878 г. се използва като склад.
 
По идея на Петко Каравелов Черната джамия е обновена и реконструирана българска православна църква "Свети Седмочисленици". Намира се в столицата, в градинката между улиците „Цар Иван Шишман", „Граф Игнатиев", „6 септември" и „Генерал Паренсов". Тя е един от малкото известни примери в култовото строителство по българските земи за превръщането на джамия в православен храм. През 1898 г. руският архитект Л. О. Василев изработва идеен проект за реконструкция на историческата сграда в достолепна черква. От 1899 г. до 1903 г. проектът е преработен от архитектите Петко Момчилов и Юрдан Попов в сътрудничество с арх. А. Н. Померанцев. Храмът е решен в национално-романтичен стил.