Лек автомобил „Лада” – 1600s със син цвят, която Гошо Р., родом от Своде, получил като сватбен подарък от своята братовчедка, известна певица, наричана Ромския славей, отиде за скрап. Подаръкът бил направен преди 15 години, когато Гошо и неговата любима се взели. Етрополката с божествен глас не присъствала на скромното тържество, защото по това време имала участие. Тя изпратила „скъпия” дар по роднини. Младоженците се зарадвали на старото возило и си го карали с удоволствие, въпреки че имали две каруци. Те дори не сменили цвета на колата с любимия им за лек автомобил – червен.
Минали години, колата започнала да дава дефекти. Издръжката и данъците й станали непосилни за Гошо и неговото семейство. Те решили да се разделят с нея без да казват на известната си роднина, за да не я обидят.
В понеделник Гошо и двамата му сина натоварили сватбената реликва на семейната каруца и я откарали. Последното „пътуване” на „Лада”-та завършило на кантара на ботевградска фирма за изкупуване на вторични суровини. Гордостта на някогашното съветско автомобилостроене тежало около 830 килограма и било изкупено за близо 350 лева. С по-голяма част от сумата Гошо ще покрие борчовете си. Разбира се, ще остави някой лев и за нова рамка на старата сватбена снимка с „Лада”-та.

Понякога случващото се около нас изглежда глупаво, смешно, незначително, но то е част от реалната действителност. А как да гледа на нея – с критичен поглед или с насмешка – всеки сам решава!