Цигани изнесоха до основи 16-етажен блок в Плевен.

В него не е останала нито една водосточна тръба или радиатор. Прозорци липсват, а парапетите на балконите са само спомен от миналото.

Блокът е на жилфонд и се намира в плевенския квартал „Стара гара", установи екип на „Телеграф" вчера. Заради опасността, която съществува за живеещите в сградата на ул. „Тотлебен" 33, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков издаде заповед незабавно да я напуснат. „В блока бяха настанени 41 семейства. Само едно от тях изрядно си плащаше разходите. Натрупаните сметки за вода бяха от порядъка на 77 хил. лв.", обясни градоначалникът. Когато седнал в горещия стол, проблемите с наемателите бил един от най-тежките, с които трябвало да се справи.

Сагата започнала през 1995 г., когато лека-по-лека в жилищата започнали да настаняват роми, бивши затворници и криминално проявени типове. „Блокът се превърна в блок на ужасите. Ромите първо махнаха всички радиатори. Хвърляха ги от 16-и етаж направо и не им пукаше, че може да убият някого. После махнаха тръбите за водата. И тях мятаха през прозорците. Като падаха на земята, мислехме, че някой самолет ни замеря с бомби, разказват комшиите. След това циганите извадили ел. кабелите от стените и започнали да ги горят вкъщи барабар с автомобилни гуми. През зимата пък, за да се стоплят на печки тип „циганска любов" свалили дограмите барабар с прозорците, а на тяхно място монтирали найлони и други подръчни материали. Когато спрели водата заради неплатени сметки, обитателите започнали за ходят по малка и голяма нужда във всички стаи. Щом площта в апартаментите им свършила, започнали да нахлуват в жилищата на съседите си и там да ходят по нужда. Така на бърза ръка 16-те етажа се превърнали в огромен кенеф.