Актуализацията на бюджета към 30 юни т.г. стана най-дискутираната точка от дневния ред на проведеното на 31 юли т.г. 15-то редовно заседание на Общинския съвет.
От присъствалите 14 съветника, 7 от тях взеха отношение по темата.
• Володя Вълов – в детските градини и училищата се нуждаят от неотложни ремонти на кухненските блокове. Направи предложение от намалените за ремонт на Клуба на пенсионера в с. Малки Искър 19 800 лева,  9 800 лева да се предоставят на детските градини и на училищата в града и селата за ремонтите в кухненските им блокове.
С останалите 10 000 лева да се завиши резерва на общината на 228 000 лева.
• Линко Лилов – подкрепя предложението на кмета за актуализацията на Бюджета, като средства за ремонтите на детските градини и на детската ясла ще се намерят.  
• Д-р Валентина Николова –   като член на Комисията по здравеопазването Николай Билев е направил две предложения, а именно: 143 000 лева от резерва на общината, заедно със 107 000 лева от снегопочистването да се насочат  за дофинансиране на болницата. 
• Боряна Керемидска – предложенията по ремонтите на детските градини да бъдат парафирани до председателя на бюджетната комисия. Проблемите в образованието не са малко, по отношение на материалната база, храненето на децата, и особено в детските градини. Ако г-н Георгиев, каза тя, наистина е социален кмет, би трябвало да актуализира бюджета във функция “Образование”.
Тя подкрепи предложението на Володя Вълов за детските градини. Подобно е положението и в детската ясла, където има намаление с 15 000 лева. Намаление има и в социалните дейности. В същото време във функция БКС увеличението е с 1 903 608 лева.
При обсъждането на бюджета се взе решение средствата за детските градини и образованието да се разпределят съгласно гласуваната формула, което не е направено до момента.
• Кметът каза, че общината под негово ръководство, влага 980 000 лева, почти един милион лева, за социални дейности. Няма друга община в Софийска област, а може би дори и дори в страната, където издръжката на детските градини и на детската ясла да е изцяло за сметка на общината. Дори и да има някакви грешки по отношение някои “козметични” ремонти в детските заведения,  залагаме един милион лева за енергийна ефективност в детските градини, читалището и в спортната зала, с което ще се подобрява жизнената среда там. Ще отделим средства и за ремонт вътре в помещенията, където е необходимо.
• Николай Билев – попита къде са 67 000 лева от детската ясла,предоставени от държавата, които са оставени от миналата година като преходен остатък. Не ги виждал в този бюджет.
Детските градини искат за ремонт около 40 000 лева, които не са малко и трябва да се намерят. Резерва от 30 000 лева, който има в клубовете на пенсионерите в Малки Искър и в Бойковец, да се разпредели за трите детски градини. От 45 000 лева за ремонта на общинска администрация да се заделят  5 000 лева  за ремонт на детската ясла.
Разходите за зимното почистване са увеличени със 107 000 лева, които заедно с дадените на общината 241 000 лева за миналото бедствено положение и планираните 105 000 по първоначалния план на общината за календарната година, стават 453 000 лева. И това са средства за пътищата на територията на общината, поради което смята, че новото искане за 107 000 лева е твърде необосновано.
Предлага тези средства да бъдат пренасочени към болницата. Заедно с тях предлага да се пренасочат за нея и от резерва още 143 000 лева от местни дейности. Това прави една субсидия от 250 000 лева и болницата да си стъпи на крака.
• Володя Вълов – попита отново за ремонтите на кухненските блокове в детските заведения по предписание на ХЕИ и затова поддържа отново своето предложение за допълнителни средства.
• Д-р Иван Герчев – според него е несериозно пари от пенсионерските клубове да се разпределят по детските заведения, защото с тези пари не могат да се направят кой знае какви ремонти, да не говорим за предписанията на ХЕИ. Резерв общината има и казаното от Линко Лилов за ремонта на детските заведения ще стане.
• Владимир Александров – изказването му беше върху липсата на подписите  за съгласуване на актуазизацията на бюджета.
Беше уточнено, че тези подписи се полагат само върху документите в рамките на общинска администрация, като в крайна сметка върху окончателния документ се поставя подписа на кмета като вносител.
След изказванията бяха подложени на гласувани предложенията за решения:
1. Предложението на Володя Вълов за пренасочване на средства от пенсионерския клуб в Малки Искър за ремонт на детските заведения не беше прието.
2. Не беше прието и предложението на Николай Билев планираното увеличение  на средствата за снегопочистването и средства от резерва на общината да се пренасочат към болницата.
3. Не бяха приети и останалите предложения за решения.
В крайна сметка с 9 “ЗА”, 4 “ПРОТИВ” и 1 ” ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ” общинските съветници приеха направеното от кмета предложение за  актуализация на бюджета, като увеличението му само за първите 6 месеца е в рамките на 2 187 735 лева. Първоначално приетият в началото на тази година бюджет възлизаше на 9 647 878 лева, с направената актуализация става 11 835 583 лева.