Договорени са всички пари за изграждане на ВиК - мрежа и пречиствателни станции по оперативната програма "Околна среда", съобщи министър Нона Караджова, която подписа договори за ВиК сектора с общините Етрополе, Казанлък, Сопот и София.
Намеренията на екоминистерството са да се сключат повече договори в сектора "Водоснабдяване и канализация" над предвидените европейски средства, тъй като се очакват икономии, допълни министър Караджова:
Спестявания в рамките на тръжните процедури. Тъй като това са индикативни стойности, когато има добра конкуренция на пазара, а такава има, съответно се свалят и цените, така че смятаме да наддоговорим.
Европейското финансиране за проекта на Етрополе е 23 600 000 лева. Ще бъде изградена канализация предимно в покрайнините на града, а в голяма част от Етрополе ще се подменят канализационните тръби, отбелязва Богомил Георгиев - кмет на Етрополе:
Включва една малка част инвестиция около 2 милиона лева подмяна на водопроводни тръби и накрая пречиствателна станция за отпадъчни води, която така пречистени да ги изхвърля в река Малък Искър. По този начин с тази инвестиция се цели да се повиши жизненият стандарт на хората в град Етрополе и да се опазва околната среда.
Проектът на община Сопот е на стойност 35 милиона лева, а на Казанлък - 22 милиона лева.