От 16 до 19 август 2012 г. град Правец ще бъде за осма поредна година домакин на музикалния фестивал „Моцартови празници Правец 2012”. Фестивалът е под почетния патронаж на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов и на посланика на Република Австрия Н.Пр. Герхард Райвегер, организира се от сдружение „Моцартови празници Правец`04” и Община Правец със съдействието на Министерството на културата.

Министър Вежди Рашидов ще присъства на 16 август т.г., четвъртък, от 20:00 часа на официалното откриване на Осмия музикален фестивал „Моцартови празници Правец – 2012”, началото на който е с Моцартовия шедьовър - операта „Сватбата на Фигаро” – спектакъл на Държавна опера Бургас. Комичната опера на Моцарт ще бъде представена на специално построена сцена на брега на живописното езеро пред хотел „РИУ Правец ризорт”. Режисьор на постановката е Павел Герджиков, а диригент - Лучано ди Мартино. В главните роли зрителите ще могат да видят и оценят истинско оперно съзвездие от младото поколение български изпълнители, които вече имат големи успехи и на редица престижни международни сцени. Ивайло Джуров е в ролята на Фигаро, Радостина Николаева - в ролята на Графинята, Бисер Георгиев е Граф Алмавива, Илина Михайлова - Сузана, Бойка Василева е Марцелина, Николай Моцов - Базилио, а Диман Панчев - Доктор Бартоло, съобщава пресцентърът на Министерството на културата.

Предстоящият музикален форум залага на богата и атрактивна програма, предназначена за публика от различни възрасти и има за цел да привлече още по-голям брой зрители от страната и чужбина. Отново в програмата на фестивала ще бъдат включени млади и талантливи оперни певци и музиканти, утвърдени имена от световния музикален афиш и доказани ярки поп и джаз изпълнители. Осмото издание на фестивала ще се проведе за първи път на новата открита сцена пред хотел „РИУ Правец ризорт” на брега на красивото езеро. Втората сцена е уютната зала на читалище „Заря 1895”, а галаконцертът в събота, 18 август, ще бъде пак на открито – на площада в гр. Правец. Грандиозният гала концерт отново ще събере на една сцена оперни звезди, световни музиканти и поп и джаз изпълнители, вечната музика на Моцарт и оригинални интерпретационни препратки през вековете. Зрителите ще се насладят на класата на Симфоничния оркестър на БНР, дирижиран от Максим Ешкенази. В гала концерта на площада ще прозвучат увертюри от опери на Моцарт и избрани моцартови арии, дуети и ансамбли, представени от Габриела Георгиева, Даниела Дякова, Диана Василева, Калуди Калудов, Деян Вачков. Виртуозният цигулар Веско Ешкенази ще ни потопи в магията на симфоничното творчество на гениалния композитор с първа част от неговия Концерт за цигулка №5. Веско Ешкенази ще участва и в изпълнението на нова пиеса на Дани Милев по теми на Моцарт. В гала концерта ще се включат и „Никола Сала Сакс Квартет”/Италия/, както и „Михаил Йосифов секстет” със солист Милица Гладнишка.