Осмото издание на фестивала “Моцартови празници-  Правец” стартира при изключителен успех тази вечер. На специално изградената сцена на брега на езерото в комплекс “Риу Правец Голф и Спа” музикантите от Бургаската държавна опера поднесоха чудесно изпълнение на операта “Сватбата на Фигаро” под диригентството на Лучано ди Мартино,  постановка на Павел Герджиков.
Преди това фестивалът бе открит от министъра на културата Вежди Рашидов. Артистичният директор на фестивала оперната прима Христина Ангелакова благодари на всички спонсори, които възприеха и спомогнаха идеята  Моцартовите празници  да получат нов облик и сцена на открито.
Изпълнителите и гостите на фестивала бяха приветствани и от кмета на Правец Румен Гунински. Вече осма година фестивалът се организира от сдружение “Моцартови празници” и  община Правец,  със съдействието на министерството на културата.
Дипломати, хора на бизнеса и изкуството, политици, популярни личности от телевизията и много почитатели на музиката се събраха тази вечер в Правец. Въпреки разгара на отпускарския сезон публиката на брега на езерото бе повече от хиляда души, а  част от желаещите да гледат “Сватбата на Фигаро” дори останаха правостоящи.
Екип на Националната телевизия направи пълен запис на представлението.