Масово сбиване предшества празничната служба по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в централния пловдивски мюсюлмански храм Хюдавендигяр джамия, известен повече като Джумая джамия, сутринта в неделя. Враждуващи групи влезли в ръкопашна схватка заради вакъфските имоти, съобщава TV 7.

Близо 1 000 души от присъстващите 5 000 в джамията са участвали във възникналото меле, което е станало малко след сутрешната молитва. Има ранени, повечето от хората са си тръгнали с изпокъсани дрехи.

Голяма група от събралите се за службата дори не са влезли в храма от страх. Отвътре се чували викове "Бягайте!".

В паниката си местният имам, който също е от ромски произход, е дал начало на празничната служба около 6.45 часа, вместо в посочения в ислямския календар час 7.20.

Според очевидци, малко след 6:30 часа единият от имамите бил привикан пред кабинета на мюсюлманското настоятелство от охранители на местния мюфтия. Пред входа на джамията имамът бил ударен с юмрук в окото, съобщи БТВ. В последвалата суматоха в мелето се намесили близо 2 хиляди души, които обсадили кабинета на мюфтията, но до друг инцидент не се стигнало.

„Пистолет имаха, ножове изкараха тука. И беше на оная врата - двама-трима човека бодигарди, които не даваха достъп до имама”, обяснява Ерол Месут от Мюсюлманско настоятелство - Пловдив.

Според потърпевшия имам, бодигардовете на мюфтията се нахвърлили върху него, защото се осмелил да се оплаче в прокуратурата от своя началник. По думите му пловдивският мюфтия, незаконно задържал банковите карти на местните имами и изтеглил от сметките им за заплати няколкостотин лева, без тяхно позволение.

„Удариха ме тук в окото. И аз избягах вътре в джамията. Като избягах вътре в джамията, паднах долу и след това вече не знам какво стана”, допълва разказа си Айри Фейми Мурад.

Турски бизнесмени, работещи в Пловдив, коментираха, че за случилото се ще сигнализират консула в града на Тепетата и Главното мюфтийство. Според тях, недопустимото поведение в храма от страна на циганите не е изолиран случай, разказва TV 7.

От полицията в Пловдив отрекли в джамията да е имало подобно меле. Оттам обяснили, че са получили сигнал за проблеми в храма към 7 ч., изпратили са екипи, но не е било установено нищо нередно.