Цените на горивата ще паднат през есента. Това заяви пред БТВ Илиян Василев като мотивира прогнозата си с наличието на буфери при потреблението. Цените в момента са повлияни от колебанията в еврозоната и загубата на еврото към долара, през който се изчислява цената на петрола води до повишение.

45% от цената на бензина е акциз, той обаче е минимален в ЕС. 40% от цената зависи от суровината и едва 15% зависят от нашата страна и производителите. 4 страни от ЕС имат по-ниски цени на дизела отколкото в България. Дизелът в Литва, Латвия, Люксембург и Румъния е по-евтин отколкото в България. В Швеция обаче литър дизел струва 3,50 лв.
Извън ЕС дизелът в Русия се е продавал вчера за 1,47 лв, а в Казахстан за умопомрачителните 90 ст. Българите обаче имат най-ниска покупателна способност сравнена с цените на горивата. Според Василев активната политика трябва да се търси при добива и проучванията на нефт, както и в управлението на стратегическите резерви. По директива резервът трябва да се увеличи с 4% и да достигне 29%. Така могат да се намалят негативните последици от пиковете в цената, каза Василев.