Доскорошният младежки национал по футбол на България Иван Вълчанов подписа с италианския Новара. Нисичкият и техничен халф на Чавдар (Етрополе) ще играе под наем в рамките на един сезон на Апенините, а другото лято ще парафира договор за още две години. Той изкара преди 10 дни едноседмични проби в изпадналия от Серия "А" тим, където бе харесан от ръководството на клуба от Северна Италия, а днес бе официализиран и контракта. Етрополе ще получи веднага сумата за наема, а другото лято правата на играча ще бъдат закупени изцяло. Двата клуба вече са договорили параметрите на договора, като за Чавдар има висок процент от следващата продажба на Вълчанов.
Родният талант от академията на Христо Стоичков в Етрополе бе следен доста дълго от Новара, като дори бе гледан в няколко мача през последния сезон. Роденият на 28 септември 1991 година играч е продукт на академия "Христо Стоичков" в Етрополе, капитан е на отбора - шампион на България на старша-възраст. Преди година Вълчанов получи тежка контузия в мач срещу Малеш (Микрево) и претърпя операция в Барселона. Дълго време се възстановяваше, а през пролетта на миналия сезон отиде в Монтана и постепенно навлезе във форма. 
В края на миналия сезон Новара привлече в своята школа защитника Алеко Алеков, набор 1996 година, също от Етрополе. Tой ще играе в един отбор с друг роден талант - Васил Димитров, който е кадър на Левски. Така с Вълчанов младите български футболисти в игралия през миналия сезон в Серия "А" тим след 55 годишно отсъствие са трима, но единствено последният ще бъде част от първия тим, който ще се опита да се върне в италианския елит.
Новара имаше три незабравими години, след като първо спечели първенството на трета дивизия през сезон 2009/2010, след което през 2010/2011 спечели една от трите промоции на Серия "Б" за Серия "А", а през последния сезон срещна в калчото грандовете Интер, Милан и Ювентус. "Нерадзурите" дори бяха победени цели два пъти първо в Новара с 3:1, а след това и на "Джузепе Меаца" с 0:1, успех, който влезе със "златни букви" в историята на клуба.
Източник: Sportal.bg