Българинът масово минава на газ. Така поне показват данните на националната статистика.
Според тях през юли тази година на вътрешния пазар е доставен с близо 40% повече пропан-бутан в сравнение с юли 2011 г. Точно толкова е увеличението и спрямо юни 2012 г., информира в. "Монитор".

Макар и по-скромно, но увеличение с 14% на годишна база се отчита и за доставките на безоловния бензин. В същото време данните за дизеловото гориво сочат, че доставките му този юли са паднали с 5,1% в сравнение със същия месец на миналата година.

Така на практика данните на НСИ отчасти потвърждават тенденцията, че все повече хора предпочитат да оборудват автомобила си с газова уредба. Нещо, което става все по-актуално заради покачващите се цени на горивата предвид нестабилната ситуация на международните пазара и страха от война с Иран. За сравнение в момента масовият бензин се продава на цени от 2,77 до 2,79 лв. за литър, а пропан-бутанът – за 1,27-1,30 за литър. Очакванията са обаче от септември цените отново да тръгнат надолу, стига да няма извънредни ситуации в света.

Любопитен факт от статистиката на НСИ е, че производството на пропан-бутан у нас не се е променила през този юли в сравнение с предходния. Това означава, че сериозният ръст на доставките от близо 40 на сто се дължи основно на внос.

Въпреки спада на потреблението на дизел неговото производство за същата една година нараства с почти 30 на сто. Производството на безоловен бензин пък скача с близо 18 на сто.