Гражданите, които не са членове на Европейския съюз, ще могат да кандидатстват за български визи вече и по интернет. Системата за електронните визови заявления беше представена в Министерството на външните работи.

Пилотно услугата вече е въведена в българското консулство в Москва от миналия петък. Министър Ивайло Калфин съобщи, че до два-три месеца и консулствата в Санкт Петербург, Киев и Белград ще могат да приемат документи за виза по интернет. Миналата година по данни на Агенцията за туризъм България е посетена от близо 5 200 000 туристи. Тази година е значително по-голям интересът за издаване на визи, обясни Ивайло Калфин.

Затова и системата ще позволи по-лесен диалог с консулствата и запазване на час за интервю за виза. Засега само акредитираните туроператори могат да се възползват от услугата, но скоро тя ще е достъпна и за отделните граждани. Само за пъвите два месеца на тази година има ръст на визите, които се издават в Москва с близо 50 процента в сравнение със същия период на 2007-ма. Миналата година консулската служба в Москва е издала повече от 140 хиляди визи.

Заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев съобщи, че компютърни специалисти са разработили системата за електронните визи безплатно.