На 6-ти септември се навършват 127 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. По този повод днес ботевградската общественост отбеляза бележитата дата с тържество в зала "Орханиец" на Историческия музей. 
„Смелите  действия на българите, на нашите предци, в дните около 6 септември 1885г., са онзи категоричен отговор на егоистичната воля на големите европейски държави, поддържаща и изграждаща мир, почиващ върху щастието на един народ за сметка на друг.” – каза в историческото си слово Тодорка Коцева, директор на музея. „Да помним и тачим хората, които вложиха ум, воля, талант и жертвоготовност в това свято дело, Съединението! Нека бъдем техни достойни следовници в името на едно по-добро бъдеще за България!”, каза в заключение тя.
 Таня Банкова и Тодор Василев направиха художествена възстановка на събитията от 5 срещу 6 септември 1885 г.  Признателните ботевградчани положиха венец пред паметника на Васил Левски на пл.”Освобождение”.
 Историческият музей ще бъде отворен за посещения през почивните дни, съобщиха от ръководството. На 6, 7, 8 и 9 септември експозицията може да бъде разгледана от 9 до 18 часа.