Прецедент - за първи път от Агенцията по храните затварят голям хранителен магазин заради открити в склада му стоки с изтекъл срок на годност. Това е първият случай на затворен обект от такъв ранг заради толкова груби нарушения. Магазинът в столичния квартал „Разсадника” е собственост на голяма търговска верига, добре позната в цялата страна, информира БТВ.

Рекордно количество от 1200 кг храна с изтекъл срок на годност беше открита при проверка в хладилния склад на магазина. Тя е била предназначена за унищожаване, но по неясни причини е залежавала там.

В същото време от щандовете на обекта бяха изтеглени големи количества развалена храна. Само за минути инспекторите прибраха над 30 килограма месни продукти - негодни за консумация. Какви количества са стигнали до потребителите не е ясно.

Само за месец и половина търговецът е хванат с негодни храни по щандовете три пъти. А клиентите не са изненадани. „От входа мирише на месо, което е развалено и застояло”, споделя един от тях.

Не само миризмата, но и външният вид на замразени меса буди съмнение. Последва сигнал и проверка от Агенцията по храните. Резултатът - 26 килограма замразени меса бяха незабавно изтеглени от щандовете. „Става въпрос месни продукти от охладена витрина, както и продукти от топлата витрина, за директна консумация приготвени”, разясни д-р Силвия Каменова.

Управителите на магазина обаче са категорични, че става въпрос за небрежност и отхвърлят подозренията, че негодната стока се преетикетира и връща на щандовете. „За съжаление това е грешка на нашия управител, вследствие на неадекватни заявки, той ще бъде санкциониран. Искаме нашите клиенти да са доволни”, коментира Десислава Божилова от ръководството на веригата.

В крайна сметка след няколко часова инспекция магазинът беше запечатан. Собственикът на обекта ще бъде глобен с 10 хиляди лева и ще бъде щателно проверена неговата дейност в цялата страна. От Агенцията по храните уверяват, че при следващо нарушение лицензът на фирмата ще бъде отнет.

В края на миналата година от Агенцията по храните отчетоха ръст в продажбите на негодни храни и предложиха промени в Наказателния кодекс - затвор за тези търговци, които продават хранителни продукти с изтекъл срок на годност и излагат на риск здравето на хората. В крайна сметка обаче поправката не издържа, защото беше много оспорвана.