Volkswagen официално вдигнаха покривалото на новия Golf в националната галерия в Берлин, за седми път в 38 годишната история на модела.

Как изглежда ли? Немски - стегнато, чисто, мълчаливо и прибрано. Няма да се обърнеш след него по улицата, това е невъзпитано. Новият Golf дава вид, като да е спазил всички стандарти, дори тия с дребния шрифт. Не нарушава никакви граници на приличие, не те предизвиква с нищо и е... кола. След около 17 минути втренчено гледане в търсене на подходящите думи, с които да бъде описано, се стигна до една - "кола".

Не може да "не ти харесва", защото тук изобщо не става дума за това. Изглежда безчувствен, а е пълен със сензори, но без нито едно чувство... Как го правят тия германци? Мисъл. Колата мисли, не говори и направо действа.
Новата генерация, номер 7 по ред, е по-дълга, по-широка и по-ниска от предшественика си. Има три нива на оборудване, но дори най-ниското предлага климатик, метални акценти, електрически прозорци и заключване, разделени задни седалки и 15-инчови джанти. В следващото ниво има кожен волан, информационна система, система за улавяне на умората, паркинг сензор и 16-инчови джанти. В най-скъпия си вариант ще има хромови акценти, ксенони и 17-инчови джанти, а отвътре алкантара по спортните седалки.

Системите и всичко в името на сигурността: колата спира сама при опасност от катастрофа, PreCrash система, която автоматично затяга коланите и затваря прозорците при сблъсък и адаптивен Cruise Control. Front Assist с аварийна спирачка за града, която следи колите отред и включва спирачки при опасност от катастрофа, система за пазене на лентата и детектор за умора, която анализира поведението на шофьора и пуска визуални и аудио сигнали, ако сметне, че е сънен или разсеян. Помага ти и да паркираш, оглеждайки какво е положението наоколо.

Има 5 модула: Eco, Sport, Normal, Individual и Comfort за адаптиране на шасито. При режим Eco климатикът и другите помощни системи се оптимизират, за да се намали разходът на гориво. Предлага се нова гама двигатели, разполагащи със старт/стоп сиситема и система за рекуперация на енергията: 1.2-литров TSI с 85 кс, който харчи 4.9 л/100 км; 1.4-литров TSI със система за деактивация на цилиндрите със 140 кс и пак 4.9 л/100 км; 1.6-литров TDI 105 кс и 2.0-литров TDI със 150 кс. Ще има и BlueMotion варианти, които ще дават смесен разход 3.2 л/100 км.

Колата стъпва на MQB платформа и така моделът тежи със 100 кг по-малко от предшественика си.

Volkswagen са си поставили две цели: това да е най-икономичният на гориво Golf, който продължава да бъде ценови достъпен". Народната колата ще дебютира за народа на автосалона в Париж и ще струва 16 975 евро.