Глоба от 500 лева е отнесло семейство от Пловдив, което е принуждавало 12-годишния си син да проси, а 14-годишната си дъщеря да проституира. Това съобщи Петко Василев - зам.-председател на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Семейството е от ромски произход и първия път е получило предупреждение, след като е станало ясно, че e подтикнал сина си към просия и кражби. Втори път фамилията е хваната в крачка, след като е получен сигнал, че с тяхно съгласие 14-годишната им дъщеря е предлагала сексуслуги срещу заплащане.

Наложената им глоба от 500 лева е платена в рамките на седмица на ръка, каза още Петко Василев. Това е най-драстичния случай сред 7-те, в които комисията се е наложило да глобява лоши родители през първото шестмесечие на тази година. Заведени са общо 87 възпитателни дела, но мерките спрямо родителите трябва да бъдат далеч по-строги, категоричен е Петко Василев. Той е изразил неудовлетворение и от работата на 63-имата обществени възпитатели, които през полугодието са работили със 162 деца заради ниската им натовареност.

Всички материали за противообществени поряви, извършени от деца, от ноември ще бъдат подлагани на анализ за оценка на риска за повторно извършване. За целта 40 инспектори от Детската педагогическа стая и други специалисти ще минат през специално обучение.