Тържественото връчване на наградите на победителите в третия етап на Националния ученически конкурс “София - Москва; България – Русия – вчера, днес, утре”  се състоя на 14 март от 11 ч. в Руския културно-информационен център в София. Организатори са Фондация “Устойчиво развитие за България”, Синдикатът на българските учители към КНСБ, Федерация “Съюз на съотечествениците”, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Централният съвет на Българския антифашистки съюз, Националният дворец на децата, Национално движение “Русофили”, Софийското сдружение за приятелство с народите на Русия и ОНД, Руският културно-информационен център, Московският културно-делови център “Дом на Москва в София” със съдействието на Министерството на образованието и науката и Посолството на Руската Федерация в Република България. 
Сред наградените са и ученици от Етрополе. Ето какво разказа пред наш репортер учителката по история в СОУ „Христо Ясенов” Йорданка Благова, която е ръководител на групата от Етрополе.
Първият етап беше за Априлското въстание, вторият – за Руско-турската освободителна война и до края на декември 1877 година. Там участвахме също и завоювахме едно трето място в категория „Реферати”- V-VІІ клас.
Тази година участваме с рисунки, реферати, есета и презентации. За презентация сред победителите е Галина Красимирова Николова от ХІІ клас за презентация – ІХ-ХІІ клас „Паметници на признателност”. Същата е на индивидуално обучение в училището ни.
В категория V-VІІ клас, раздел „Реферати” са наградени Венета Ивайлова Петрова от VІІ-а клас и Вероника Иванова Манева от същия клас. Двете са се представили с общ реферат „Шипка”.
Участвахме и с други неща, но не успяхме да се класираме. Все пак там бяха участници от цялата страна и тези три награди за нас са нещо изключително. Особено за участниците.
Мероприятието завърши с концертна програма.