Местни историци отричат твърденията, изнесени наскоро в публичното пространство, че  Ботевград е бил построен върху римско гробище. Дори несериозно е да се говори, че тук е имало засилено  римско присъствие - категорични са те. През 1973 год. група от изтъкнати учени, сред които е бил и Александър Фол, е обиколила територията на общината и е установила, че тук е имало две антични селища, обитавани от траки, и 8 крепости – антични, средновековни и др., издигнати в различни райони на населеното място.
Първото антично селище се е намирало между землищата на Врачеш и Литаково. Сведения за селище, разположено точно на мястото на днешния град, съществуват едва от втората половина на XVI век. Известно е, че районът е било мочурлив. Вероятно това е била една от основните причини да не е предпочитан за изграждане на селище. 

Имало е римски път, който идвал от София и минавал през котловината. Той е служил за връзка със Северна България и дунавските селища. През 60-те години на XX век по този път е намерана пътна колона, която датира от второта половина на IV век и доказва съществуването на този път в периода на Късната Римска империя. Той е използван както за търговски цели, така и за предвижване на римски легиони. Няма данни обаче някой от тях да се установил трайно в нашия район. Силно римско присъствие е имало предимно в големите антични градове – София, Пловдив и др. Възможно е тук да са живяли римски граждани, но те са били единици.

През последните 50-60 години в централната градска част на Ботевград се развива мащабно строителство, но не са намерени останки, които да подсказват наличието на древно гробище под града ни.