Съществува несъответствие в материалите по делото за радикален ислям в Пазарджик, с които разполагат съдът, адвокатите и прокуратурата. Това стана ясно в рамките на днешното заседание по процеса, предаде репортер на novini.bg.
При разпита на свидетеля Мехмед Захиров, имам в Доспат, се оказва, че липсват част от неговите показания, дадени в досъдебната част на производството. Липсващата част е свързана с разпореждане от мюфтията на Смолян, свързана със забрана за извършване на погребения. Тук не стана ясно дали са визирани хора с български имена и забраната за погребения е била свързана с тях.
До момента, пред съда в Пазарджик бяха разпитани девет свидетели, сред които и имама на „Куршум джамия” в Пазарджик Яшар Сали.
Един от свидетелите Тошо Недков заяви пред съда, че първият призован свидетел по делото Муафак Аласад, който е сочен за директор на фондацията у нас, е купил мястото, на което е построена новата джамия в Пазарджик „Абу Бекир”, в която се твърди, проповядва салафизъм. Преди ден, съдът отложи разпита на Муафак Аласад, защото същият поиска преводач.
Пред съда, няколко пъти прокурора по делото Нели Попова поиска прочитане на показания, дадени в досъдебната фаза, тъй като обвинението откри противоречия при още трима свидетели. Несъответствията са свързани с това, че пред следователя те са казали, че в проповедите си Ахмед Ахмед е твърдял, че само салафитите са истински мюсюлмани и това е създавало напрежение между хората. Същите свидетели в съдебната зала бяха категорични, че не знаят за такова нещо.
След изслушването на деветимата свидетели, съдът излезе в почивка. Заседанието ще бъде подновено в 14 часа.