Румен Христов стана втори в световната ранглиста по информатика за всички времена. 19-годишният талант от Шумен се изкачи до престижното място, след като спечели поредния си златен медал на международно състезание по програмиране за ученици. Това съобщи ръководителят на шуменската школа "А&Б" Бисерка Йовчева, която подготвя Христов пред "Стандарт".

Тийнейджърът грабна най-високото отличие на ХХIV международна олимпиада по информатика, която се провежда в италианския курорт Симеоне, като по този начин събра три златни и два сребърни медала от състезания от подобен ранг. Това бе и последното ученическо състезание, след което възпитаникът на природоматематическата гимназия в Шумен ще отлети за Орландо, където се провеждат финалите на Топкодер.

Останалите български представители на ХХIV международна олимпиада по информатика завоюваха два сребърни медала - за Йордан Чапъров от Ямбол и Христо Венев от София, и един бронзов медал за Георги Георгиев от София.

Седем от учениците на шуменската школа по информатика и математика тази година са номинирани за наградата "Джон Атанасов", която ще бъде връчена от президента Росен Плевнелиев на 4 октомври. До момента престижната награда е връчвана четири пъти, три от които - на Румен Христов, но според новия регламент носители на отличието губят правото да бъдат номинирани отново.