В България липсват експерти, които да разтълкуват посланията на религиозните водачи. Това заяви народният представител от парламентарната група на ДПС д-р Нигяр Сахлин преди отчетно-изборната конференция на партията в Ловеч.

Във връзка с делото срещу 13 имами в Пазарджик, обвинени в проповядване на радикален ислям, тя изрази опасения, че в държавата липсват специалисти в тази област, но се надява съдът да си свърши работата.

Относно проблема с отказа на турската страна да признае част от дипломите на завършили в България турски студенти д-р Сахлин заяви пред БТА, че това е проблем между двете държави. "Българската държава трябва да направи така, че да докаже, че тук не се издават фалшиви документи за завършено образование, че българската система е достатъчно стабилна и авторитетна. Към този момент е неадекватна реакцията на Министерството на образованието", смята народният представител. Според нея министърът на образованието на много високо ниво трябва да проведе разговори със своя колега от турска страна.

По думите на д-р Нигяр Сахлин в организациите на ДПС ще дойдат много нови лица, което ще е съчетано с приемствеността в партията. Към предстоящите избори ДПС тръгва уверено. Според Сахлин има сериозни очаквания следващото управление да бъде коалиционно.

На конференцията в Ловеч се очаква да се реши кои ще бъдат кандидати за областен председател на партията, като всяка община има право да предложи и всеки делегат има право да се кандидатира. Ще бъдат избрани и делегати за Националната конференция на ДПС през декември.