Известният художник от Ботевград Величко Коларски подготвя юбилейна изложба, която ще се състои догодина. Тя ще бъде показана най-напред в София, а  след това и в родния му Ботевград. Така почитателите му ще имат възможност да видят най-новите картини, които е нарисувал през последните 2-3 години. Предстоящото събитие оповести самият Величко Коларски на среща със свои съграждани. Тя се проведе вчера по инициатива на Исторически музей – Ботевград. В препълнената зала „Орханиец” присъстваха бивши съученици, приятели и почитатели на твореца. Сред публиката бяха и ученици от ОУ „Н.Й.Вапцаров”, ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” и двете професионални гимназии. Младите хора първи отрупаха с въпроси Величко Коларски. Интерес към живота и творчеството на художника проявиха негови колеги, поети, общественици, ценители на изобразителното изкуство.
От отговорите на Величко Коларски стана ясно, че той не е изневерил на своя стил, а  живописният пейзаж продължава да бъде основна тема в произведенията му, харесва творчеството на всички художници-класици и няма особени предпочитани към конкретни свои картини. Еднакво харесва всичките си творби. „За да си добър художник, не е задължително да си завършил художествена академия, а да си талантлив, да рисуваш с душата си”, смята живописецът. Той съобщи, че двама от учениците му вече са известни художници.
Величко Коларски сподели, че има един син, който е бижутер.
За родния Ботевград художникът каза: „Когато се връщам към корените си, в съзнанието ми изниква старият град с романтичните къщи. Сега те са отстъпили място на нови сгради, издържани в съвременен архитектурен стил. Харесвам новия облик на Ботевград и се надявам, че той ще продължи да се развива.”. Величко Коларски разказа накратко за първите си изложби и пленерите в Ботевград.
Творецът сподели още, че е впечатлен от сградата и експозициите на Историческия музей. „За мен беше приятна изненада, че музеят съхранява снимка на моя дядо, който е бил кмет на града в периода 1895 – 1898 година”, каза художникът и  благодари на директора на музея Тодорка Коцева за поканата и на присъстващите, че са отделили от времето си, за да се срещнат с него.
Величко Коларски получи цветя от Веселка Божкова – главен експерт „Култура” в общинската администрация и от името на дружество „Орханиец”. Председателят на представителството на СБХ – Ботевград Володя Казаков го изненада с буркан сладко от сливи. „Набрани са в любимия ти Зелин”, каза той. Димитър Евстатиев подари портрет на Коларски. Трио "Севера", с ръководител Стоян Димитров, поздрави художника с фолклорни песни.