Група учени от университета в Оксфорд са направили откритие в областта на математиката, като доказаха, че паралелните светове наистина съществуват.

Самата теория за паралелните светове е на Еверет и се появи през 1950 година. Тя обяснява тайните на квантовата механика, която предизвика научни спорове. В теорията на Еверет всяко ново събитие може да предизвика разделяне на Вселената. Броят на възможните алтернативни изходи е равен на броя на световете, т.е. алтернативните сценарии могат да клонят към безкрайност.

Теорията бе призната за фантастика и забравена, пише MIGnews.com. Но неочаквано, по време на математическо изследване, учените от Оксфорд открили, че Еверет е бил на правилен път. Според квантовата механика, преди експеримента какво има вътре в атома, не е трябвало да се казва, че това „вътре" реално съществува. Преди измерването, частиците заемат неясна „суперпозиция", в която те могат да бъдат едновременно в горния или долния спин или да се появяват на различни места в едно и също време.

Учените твърдят, че ние живеем само в един от множеството паралелни светове, но не в единствения.