Софийската окръжна прокуратура ще поиска днес емблематичният врачански наркобос Йордан Тонов-Данчо Пръча да остане за постоянно зад решетките.
Тонов бе задържан с фалшиви банкноти на бензиностанция край Ботевград в акция на антимафиоти от ГДБОП заедно с техни колеги от полицията във Враца. Пръча бе спипан с още двама спецове по фалшификатите, стана ясно вчера. 62-годишният Емил В., по прякор Пещерата, е столичанин с дебело досие и е осъждан в Италия. 49-годишният Сергей Парасков, популярен като Сонко, пък е спец по шумоленето на банкнотите. И няма как да не е, след като работното му място в зората на демокрацията е "Магурата".

Топлата връзка между Йордан Тонов и чейнчаджията Сергей Парасков-Сонко не е от вчера. "Експертът" по валутата е брат на врачанина Михаил Парасков-Джагата, който се смята за "баща" на бандата на Пръча. Тъкмо той подхваща бизнеса с наркотици в Северозапада и е лидер в него, докато преди десетина години главатар на бандата става Данчо. И докато Сонко досега е регистриран само за кражби и побоища, то батко му вече е излежал 7 присъди за изнудване, взривни вещества и дрога.

Досието на Мишо Джагата се пълни паралелно с това на Пръча. Двамата авери са тикнати в затвора още през 2001-ва с присъди за рекет. После интересите им са свързани предимно с дрогата. Михаил Парасков дори излежава солова присъда за наркотици, докато Пръча все още е на свобода и командва дилърите.

Той попадна за трети път зад решетките и като член на престъпната група на Пръча. Призна се за виновен, сключи споразумение с прокуратурата и излежа наказанието си, преди още "началникът" му да бъде осъден. Но и сега 52-годишният Михаил Парасков е на топло. Оковаха го през юни с трима дилъри на опиати като техен шеф. Явно именно в това време Пръча, който от година и половина е на свобода, е започнал да върти "бизнес" пък с брат му Санко.

Като една от основните фигури на подземния свят Данчо Пръча стана известен на 14 октомври 2008 г. Тогава той бе арестуван "по бели гащи" заедно с 15 членове на бандата си след масирана полицейска операция. Съдебният процес срещу шайката стартира още в края на 2009 г., но на Пръча, подобно на други негови колеги от ъндърграунда, килията не му понесе.

Няколко пъти се опита да излезе от ареста заради сърдечни проблеми и дископатия. Дори взе да ходи с бастун и все стенеше, докато качваше стъпалата до съдебната зала във врачанския окръжен съд, където се гледаше процесът. В крайна сметка Пръча излезе на свобода под парична гаранция от 10 000 лева през пролетта на миналата година. Чу, че е осъден на 10 г. решетки, миналата година навръх Рождество Христово и поздрави съдебния състав с "Честита Коледа". Пръча обаче получи присъдата само по едно от обвиненията - за организиране и ръководене на престъпна група за разпространение на дрога, заедно с несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите. По обвиненията за трафик на хора, склоняване към проституция и блудство бе оправдан.

По време на досъдебното производство бяха събрани 22 тома доказателства за дейността на бандата, а председателят на съдебния състав Лидия Крумова разпита над 50 свидетели, от които шестима - защитени. В залата бяха изслушани десетки страници СРС. Основната теза на защитата на Пръча бе, че процесът е скалъпен чрез лъжесви-детелства на проститутки и "юнаци" от подземния свят. Адвокатът му Менко Менков смяташе, че Софийският апелативен съд ще се съобрази с тези обстоятелства.

Миналата година Пръча изгуби делото и за имущество, придобито по престъпен начин. Отнети му бяха имоти за 1 милион лева.