На пресконференция за местните медии, която се състоя в зала „Венера” на хотел „Ботевград", лидерът на "Движение България на гражданите” Меглена Кунава заяви, че за нея е изключително важно властта да преминава през разширяване на гражданския контрол. „В програмата на "Движение България на гражданите” има три основни стълба – граждански, икономически и България – десетилетие напред. За да изградим една индустриална политика на страната, на нас ни трябва съгласие и неотклонно следване на тези идеи години напред", каза Кунева. Тя бе категорична, че Движението няма да участва в коалиции с нито една от парламентарно представените партии в момента.
„Не ми харесва това, че при нас започва да се говори твърдо рано за коалиция. Като че ли няма значение какво мислят хората. Нека да видим какво мислят те и тогава да говорим за коалиции. Аз нямам доверие в съществуващите партии. Смятам, че много често те точно това правят – договарят се. И това обезкуражава влизането в политиката както на младите хора, така и гласуването. Защо да го правиш, ако има някакви уговорки вече, които събират едни числа. Аз мисля, че по време на президентската кампания го казах и доказах, като не призовах хората, които ме подкрепиха, да гласуват за единия или другия кандидат след първия тур”, каза Меглена Кунева. Организационният секретар на Движението Калин Томов, който придружаваше Кунава, допълни: „Парламентарно представените партии много агресивно говорят само ние с кого ще се коалираме. Те говорят за бъдещи коалиции, избягвайки въпроса какви коалиции има в момента. Те се договарят ежедневно и правят своите коалиции в момента. Както на национално ниво, когато трябва да назначат партийните квоти в съдебната система, така че да я направят зависима и да не функционира никога, така и на местно ниво, в общинските съвети. Ние искаме да се види каква е коалицията на ГЕРБ и така наречените независими депутати, които прехвърлят субсидията си към тази партия.”.
Според Меглена Кунева референдум за АЦ „Белене” трябва да има. „Референдумът трябва да бъде истински, честен. Не става въпрос само за гласуването, а за честно поставени въпроси пред нацията”, каза лидерът на "Движение България на гражданите”. Меглена Кунева информира, че в момента Движението провежда референдум на своята страница в интернет, поставени са шест въпроса и всеки гражданин може да гласува.
На пресконференцията с Меглена Кунева бяха още Георги Киряков – член на Националния съвет на „Движение България на гражданите”, и Димитър Делчев – координатор на партията за Софийска област.
Опорният ръководен екип на политическата формация в Ботевград ще бъде представен между 18.30 и 20 часа в зала „Венера”. По неофициална информация той ще се стои от пет човека. За ръководител на екипа е одобрена кандидатурата на Димитър Манолов, бивш директор на ОУ „Н.Й.Вапцаров”.