40 са жилищните сгради в Бургас, в които има трафопостове. Вече тече проверка в тези сгради, заяви пред ТВ 7 кметът на Бургас Димитър Николов. Още 96 са обществените сгради с подобни агрегати, но голяма част от тях са нови.
Вече са предоставени нови и обзаведени жилища на засегнатите от взрива семейства. Надявам се до месец всичко да бъде отстранено, каза Николов. Вече е избрана и строителна фирма, която трябва да възстанови апартаментите. Тя е наета от ЕVN, уточни Николов. Прокарано е и трасе за изграждането на временен трафопост извън кооперацията, възстановено е и водоподаването.
Експертиза е доказала, че независимо от взривната вълна, сградата продължава да бъде годна за живеене. Костадин Величков, който е член на УС на ЕVN гарантира, че дружеството ще поеме всички щети, които бъдат доказани от експертизите. Затова електроразпределителното дружество е ангажирало изработването надве независими експертизи, чиито резултати ще бъдат готови до два-три дни от момента, в който експертите бъдат допуснати до разрушените апартаменти. По отношение на съмненията, че един от работниците, дошли първи на мястото на аварията преди взрива е бил в неадекватно състояние Величков съобщи, че веднага след това е направена проба с дрегер, който е отчел отрицателни стойности.