На проведения тази сутрин брифинг кметът на общината инж. Богомил Георгиев изнесе пред медиите цифри и данни за състоянието на водния цикъл в Етрополе, които не вдъхват никаква надежда за отмяна на водния режим, докато не паднат изобилни дъждове.
“Знаете, каза той, че в Етрополе беше въведен воден режим заради дългото, продължително и тежко засушаване тази есен. Заради него беше намален драстично водния приток за града.
На територията на общината има 31 речни и едно изворно водохващания. От тях за град Етрополе 6 са речни и 1 изворно при помпена станция “Поповец”. Водата се събира в два резервоара – ниска и висока зона. При направената проверка е установено, че всички водохващания отговарят на съответните изисквания.
Дебитът им към днешния ден е намалял значително. При максимален дебит 610 литра в секунда,  с който дебит се задоволяват напълно нуждите на града. Без да се използва водата от помпена станция “Поповец”,  чийто максимален дебит е 300 л/сек.
В момента в речните водохващания влизат 26-27 л/сек, а в помпената станция - 40 л/сек. Тя работи денонощно, но въпреки това в резервоарите на град Етрополе постъпват 67 л/сек., което е 9 % от обичайните възможности на водоизточниците при нормални атмосферни условия. Това наложи да се обяви режим на водата. Отначало не беше обявен такъв режим, защото не достигаше водата само в два квартала – 128 и Вранещица, но впоследствие това беше наложително. Това доведе до повече аварии във водопроводната мрежа. Сега 60 % от постъпващата вода отива в почвата.”
Кметът съобщи, че от общината са предприели съответните мерки за постоянен контрол и почистване на водоизточниците.
За подобряване на водоснабдяването и качеството на водата ще допринесе и реализирането на интегрирания проект във водния сектор по оперативна програма “Оперативна среда”. С подмяната на по-голямата част от водопроводната мрежа ще се намалят значително загубите от питейна вода поради честите аварии.
Той съобщи още, че следващата година ще бъде изработен общ устройствен план на Община Етрополе, в който се предвижда да бъдат записани всички програми, касаещи водоснабдяването и възможностите за разкриването на нови водоизточници. Още сега се обмисля възможността за включване на нов водоизточник.
Засега обаче, режимът на водоподаване на може да бъде спрян, докато не се увеличи нивото в резервоарите от дъждовете.