В Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич има полицейска охрана заради истерията около качената във Фейсбук снимка на гавра с портрети на велики българи, съобщи шефът на Регионалния инспекторат по образованието Петър Петров, цитиран от Дарик радио.

Фотосът бе публикуван от трима от добричкото училище. По думите на Петров, на училище са отишли само една трета от учениците заради страх от ексцесии. Трите момчета са освободени от учебни занятия. Педагогическият съвет на гимназията ще изслуша учениците и родителите им и ще реши какво наказание да им бъде наложено. Най-тежкото е преместване в друго училище.

Двама психолози от Министерството на образованието ще работят с учителите и учениците. "Директорката и преподавателите са силно изненадани от постъпката на тримата. Желанието им е, ако може, да се извинят от името на момчетата на цялата общественост", каза Петров.

Той обясни, че кабинетът по история, който се вижда на снимката, бил в ремонт и портретите били свалени от стените. "Тримата юнаци са влезли и са си направили фотосесия. Решили са, че така ще станат по-известни. Стократно съжаляват, предполагам", коментира шефът на инспектората. По повод посещението на представители на ВМРО в гимназията, Петър Петров заяви, че се създава напрежение, което не е в полза на никого.

Трите момчета досега не са били контингент на Детска педагогическа стая и срещу тях не е имало възпитателни дела, съобщи Росица Добрева, председател на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Тримата роми са ученици в 11 клас на учебното заведение. В неделя те са били извикани в ДПС на разговор с инспектори от Първо РУП-Добрич.