31-годишната Геновева Сотирова е завършила право във ВТУ „Кирил и Методий” през 2006 г и е започнала работа като разследващ полицай първо в Ихтиман, а след това в РУ на МВР в Правец. „В Правец имах леки проблеми с хората затова, че съм ромка. Някои ме питаха имаме ли кръвосмесителни връзки между брат и сестра. Преместих се с надеждата да избягам от расистките настроения” – разказва бившата полицайка. След Правец тя работи в София, в различни райони управления. За този период срещу нея са образувани няколко дисциплинарни наказания. Уволнена е на 15 април т.г., докато е била в болнични.
Геновева Сотирова е подала жалба в Комисията за защита от дискриминация, в която се оплаква, че към нея има тенденциозно отношение – и като произход, и като религия.  Тъй като тя е уволнена от МВР, не може да работи като адвокат.
Геновева Сотирова е приела исляма и ходи със забрадка. На въпроса кога е решила да замени униформата със забрадка , във вестник „24 часа” тя отговаря следното:” „Моята драма е , че много мисля. Някои от колегите, когато ги връхлети болка, ги избива на пиене. Започнах да чета Корана, да плача с часове, да постя. Да си полицай, трябва да си дебелокож и неуязвим за болката. Обърнах се към исляма след дълбоко убеждение. Хората се плашат от забрадките, защото не ни познават.”