Заради счетоводни неточности, открити в договора на Столична община с фирмата "КАРАТ С" АД, днес опозицията поиска оставката на два зам.-кмета - по транспорта Любомир Христов и по финансите Дончо Барбалов, предаде репортер на Novini.bg.

По време на дебата по доклада за проверката на договора в Столичния общински съвет Георги Кадиев от БСП, подкрепен от Прошко Прошков, Борис Петков, Жельо Бойчев, Атанас Атанасов и други общински съветници, заяви, че опозицията ще съзира прокуратурата и Сметната палата, тъй като подписаният договор нарушава законите и ще ощети Столична община с над 2 милиона лева.

По думите на Кадиев, частният превозвач е спонсор на ГЕРБ и кметовете изпълняват политическа поръчка. Общината дава пари на "КАРАТ С", а "КАРАТ С" - на ГЕРБ, каза той. Затова политикът поиска да се създаде анкетна комисия, която да разнищи случая. Според него тази ситуация буди и недоверие в зам.-кмета по финанси, който ще внесе проектобюджета на Столична община. Как може да се вярва на въпросния кмет, след като е предложил две седмици по-рано такъв спорен договор, каза Кадиев.

Да бъде създадена такава комисия, която да проучва договорите, се съгласиха и от ГЕРБ. От партията обаче отказаха да приемат поисканите оставки.

След среща на кмета на София Йорданка Фандъкова с Кадиев преди седмица е била разпоредена проверка на счетоводните документи, на базата на които са определени дължимите от „Център за градска мобилност” ЕООД законови лихви към частния превозвач, за периода 01. 01. 2012 г. до 30. 06. 2012 г. Оказва се, че сумата не отговаря на първоначално подадената от ЦГМ и одитиращата компания.