Кметицата на община Борован и родителите на загиналите деца в Малорад в една нелепа катастрофа искат гласност на случая, искат истината. Все още, 30 дни след инцидента, разследващите не са им съобщили до къде е стигнало разследването.

Гласност на случая дадоха родителите на пресконференция днес. Припомняме, че в нощта на 26 срещу 27 септември четирима младежи от врачанското село Малорад загинаха при тежка катастрофа на междуселски път. Според полицията, лекият автомобил "Опел" се е движел с висока скорост, изхвръкнал от пътя и се ударил в дърво, при което трима загинали на място, а един е починал на път за болницата.

Колата е управлявана от 21-годишен младеж от село Малорад, другите пътници са били на 18, 20 и 21 години. Официалната версия на разследващите е, че шофьорът сам е причинил катастрофата. "Колата направо е като разкъсана. Каквато и да е причината, не е имало друга кола на пътя, самият водач е причинил ПТП-то, ударил се е в дърво, разкъсала се е колата. Изключително тежък случай", заяви комисар Росен Иванов, директор на ОД на МВР-Враца.

Според местните хора, обаче, не е изключено колата да е участвала в гонка на правия участък от пътя и това да е станало причина за инцидента. По асфалта още се виждаха следи от спирачен път на друга кола, успоредни със следите от гумите на катастрофиралия автомобил, където той излиза от шосето и се забива в дървото. "Официално от разследващите не е потвърдено да е състезание", каза кметът на селото Петър Гарвански.

На пресконференцията не присъствата поканените вътрешен министър Цветан Цветанов, главният прокурор и омбудсманът. "Ние не можем да свършим работата на органите за досъдебното производство", казаха на пресконференцията. По думите на родителите има данни, че на пътя е имало гонка. Има данни дори коя е била втората кола, както и че тя е вече пребоядисана и гумите са сменени.

Не се ли свърши работа в първите часове след произшествието, много данни вече могат да бъдат унищожени. Как ние можехме да стигнем до тези данни, а полицията - не. Тя работи върху версията за употреба на алкохол от страна на водача, а защо не работи върху версията за наличие на втори автомобил, попитаха родителите от село Малорад.

Според присъстващите родители и адвокати отношението на разследващите органи е безотговорно. Цяло село знае за какво става въпрос, само полицята не знае. Местните хора знаят дори кой е шофирал другата кола - той се казва Детелин и според информация на местните, той се казва Детелин и е от селото. И до днес той си кара колата из селото и се опитва да си организира други гонки с други хора. Колата му е пребоядисана, а още същата вечер той си е сменил гумите и ги е запалил. Все още на асфалта се виждат следите от гумите на 28-метров спирачен път. Председателят на Национално движение "България си ти" Димитър Куцаров подкрепи семействата на загиналите деца и поиска полицията да работи по-активно по случая.