Във връзка с откриването на ловния сезон за глигани и настъпване на сезона за клане на домашни свине, от Регионалната здравна инспекция – София област напомнят, че консумацията на месо и месни продукти, които не са преминали през ветеринарно-санитарен контрол, крие сериозен риск за заболяване на хората от трихинелоза. То може да протече с тежки усложнения, дори има случаи, завършили с летален (смъртен) изход. За предотвратяване на заболяването е необходимо да се знае следното: всички членове на ловни дружинки да бъдат запознати и задължени да спазват нормативните документи за борба с трихинелозата; месото на убитите прасета да премине през задължителни изследвания /то трябва да бъде предоставено на специализираните органи по места; абсолютно се забранява консумацията, продажбата и преработването на непроверено месо от диви и домашни свине.
През месец януари 2012 год. бе регистриран семеен трихинелозен взрив в с. Искрец, Софийско, вследствие консумация на месо (кайма, пастърма, луканка, пушено месо) от домашно и диво прасе, непроверени от ветеринарните органи.
От началото на тази година до настоящия момент в България са регистрирани два трихинелозни взрива – в Благоевградска и Разградска области. А през последните пет години в страната са възникнали общо 25 епидемични взрива, диагностицирани са 21 спорадични случаи със 776 заболели, от които 489 са били хоспитализирани.