Днес, на 1 ноември, страната ни чества своите будители.
И докато няма населено място, в което по един или друг начин да няма тържество, в центъра на София се проведе един от най-мащабните протести на хората с най-тежкия физически труд.

1500 миньори и металурзи от цялата страна се включиха в митинг-шествието, организирано от КНСБ и КТ "Подкрепа", за да защитят работните места и производството на фирмите.
Те призовават правителството, парламента и прокуратурата да не се поддават на опитите на псевдоеколози да изгонят големите инвеститори от България с твърденията си, че повечето производства в бранша замърсяват околната среда.

Акцията бе провокирана от вчерашния протест на екоорганизации, които твърдят, че предприятията от добивната индустрия замърсяват околната среда и увреждат здравето на хората, предаде БНР.

Митинг-шествието започна от храм-паметника "Св. Александър Невски" и спря пред Министерството на икономиката. Протестиращите заявиха, че срещу основните възражения на екологичните организации, че минното производство замърсява околната среда, а миньорите и металурзите работят при неблагоприятни условия на труд, именно Министерство на икономиката, а не екоминистерството трябва да направи проверка и анализ и да покаже пред обществеността, че еколозите лъжат.

Протестиращите от добивната промишленост бяха категорични, че през последните месеци определени корпоративни кръгове се опитват да нажежат обстановката, за да постигнат, по думите им, ново преразпределение на концесиите в най-добре работещите предприятия в сектора.
„През последните месеци бяхме свидетели на много тежки инсинуации и манипулации", каза пред протестиращите президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му в медийното пространство с допълнителни внушения се твърди с повод и без повод, че видите ли мините, металургията, тежката индустрия нямала бъдеще, тя замърсявала толкова много, че по-добре да я жертваме в полза на природата. „Зеленото стана много модерно, зеленото обаче в такива едни парични знаци, а не в зелена екология, не в екологични стандарти, които ние твърдим, че спазваме отдавна", каза Димитров. Той допълни, че този, който се интересува дали в тежката промишленост се спазват еконормите, ще знае, че твърдението му е вярно, а онези, които искат да го проверят, могат да го направят.
В отрасъла работят около 30 000 души, а индустрията формира около 4% от брутния вътрешен продукт.
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров посочи като мотив за протеста възможността на хората от предприятия в тежката промишленост, които спазват екологичните норми, да запазят работните си места от „квазиекологични организации, които ги рекетират в момента".
"Протестът е организиран, за да могат хората, работещи в "Асарел Медет", "Елаците Мед", "Челопеч Майнинг", "Арубис" - тези предприятия, които спазват според всички нас стандартите за екология и за околна среда, да могат да запазят своите гарантирани работни места от квазиекологични организации, които ги рекетират в момента.
„За да може да се насърчи властта да си пази това, което има като ценност в нашата икономика - малкото предприятия, които дават добавена стойност 5% от износа на България и дават по хиляди работни места на печеливши и добри заплати", допълни той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че най-атакувани са предприятия като "Челопеч Майнинг", "Асарел-Медет", "Каолин", "Марица изток".

Протестиращите внесоха декларация в МИЕТ с искане предприятията от минния сектор да бъдат запазени и политиците да не се подават на внушенията на псевдоеколози и псевдополитици. 

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев излезе при протестиращите и ги увери, че работните места в минния сектор ще бъдат запазени, а министерството има проект за национална стратегия за добивната индустрия.
В тази държава има законодателство, норми, и правила, и тези големи предприятия непрекъснато са проверявани, каза министърът.
По думите му - няма никакви доказателства за вчерашните твърдения на еколози. Протестиращите днес се притесняват, че някой със задни мисли се опитва да окаже натиск върху правителството и те да загубят своите работни места. Това няма да се случи, категоричен беше Добрев.
Ние, като министерство на икономиката, което отговаря за минната индустрия, ще продължаваме да подкрепяме нейното развитие, каза министърът. Той посочи, че за първи път протест пред министерство е в подкрепа на стратегията му.
"Искаме в този бранш да се увеличи добивът, но с всичките изисквания, които поставя ЕС. Най-големи заплати в момента получават хората, които работят в добивната индустрия и в металургията – около 1156 лв.", коментира по-рано Пенчо Токмакчиев, председател на миньорската федерация към КНСБ.
Синдикатите отрекоха твърденията на еколозите, че от дейността на предприятията от металургичната индустрия се уврежда здравето на хората.
"Те казват, че отравят водите на Тополница, че има голяма смъртност, че има много хора, които са заболели от рак, особено млади хора, деца - това не отговаря на истината", изтъкна Токмакчиев още вчера на протеста на природозащните организации от Средногорието.

Позицията на синдикатите е подкрепена от няколко работодателски организации – Българската минно-геоложка камара, Минно-геоложкия университет, Научно-техническия съюз по минно дело.