Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди на ДАИ да извършат извънредни проверки на автобусните превози на територията на цялата страна. Екипите на Автомобилна администрация участват и в съвместните операции с органите на МВР по време на акция "Светлина".

В рамките на почивните дни за учащите, по повод Деня на народните будители, се предприемат много пътувания с участието на деца. По тази причина инспекторите на ДАИ организират и провеждат проверки за спазване на правилата и техническата изправност на всички автобуси, които се използват за превози на ученици. Екипите на територията на всички 27 областни центъра ще извършват контрол и през тъмната част от денонощието в сътрудничество с органите на МВР.

Разпореждането е във връзка с инцидентите с автобуси, превозващи деца и ученици. Преди ден възникна пожар по време на движение на автобус, превозващ деца на автомагистрала „Хемус”. При проверката същата вечер органите на ДАИ съставиха актове общо за 11 000 лева на водача и превозвача, защото превоза се е извършвал в тъмната част от денонощието.