Близо два месеца след смъртоносната атака срещу американското консулство в либийския град Бенгази в САЩ продължава горчив спор за това кой е виновен за допуснатите пропуски в сигурността, като погледите сега са насочени към ЦРУ и неговата роля в инцидента, коментира АФП.

След атаката, която бе извършена на 11 септември в Бенгази и при която загинаха четирима американци, сред които и американският посланик в Либия, президентът Барак Обама, Държавният департамент и Пентагонът бяха подложени на критики.

Заради секретния характер на работата си, първоначално ЦРУ бе пощадено, но сега разузнавателната служба и нейният директор, бившият войскови генерал Дейвид Петреъс, трябва да се защитават.

В една от публикациите си американският вестник „Уол стрийт джърнъл” коментира, че прекомерните усилия за секретност на ЦРУ са довели до объркване при обезпечаването на сигурността на дипломатическата сграда и са попречили на размяната на информация с Държавния департамент.

Според вестника американската мисия в Бенгази е била по-скоро база на ЦРУ, отколкото дипломатическо ведомство, а повечето от служителите там са работели за разузнаването.

Държавният департамент е смятал, че има официално споразумение за това, че при необходимост ЦРУ ще осигури помощ за обезпечаването на сигурността, но тайните служби са имали друго мнение по въпроса, пише още вестникът.