За двадесети пореден път Национален клуб ”Родолюбие” проведе своя традиционен конкурс, чийто надслов тази година са безсмъртните думи на Васил Левски: ”Ние сме във времето и времето е в нас . То нас обгръща и ние него.”

Конкурсът е организиран от Национален клуб “Родолюбие” със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, Националния дворец на децата, Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ, Сдружението на преподавателите по история в България, Синдиката на българските учители, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, в.“Учителско дело“, в.“Аз Буки”. Организаторите имат за цел участниците в конкурса да изразят свои познания, тълкувания и оценки за събития и личности по един от предложените тематични акценти, като ги разгледат на фона на европейски и световни процеси.
Конкурсът се провежда в две възрастови групи - първа за ученици от пети до осми клас и втора за ученици от девети до дванадесети клас, които разработват един от следните формати: 1. реферат; 2. есе; 3. електронна презентация.
От СОУ”Хр.Ясенов” Етрополе  участие  във втора група на  конкурса взе  Радослав  Цветков, който представи своето есе на тема: ”България трябва ли да се откаже от кирилицата, за да се впише по-добре в новия световен информационен  обмен?” Комисията оцени по достойнство огромният труд на Ради и от общо 168 ученически разработки, от които 39 есета, му  присъди трето място .
Наградите бяха връчени на 02 ноември в Националния военно-исторически музей. Успехът на Радослав не е случаен, от тази есен той е студент в СУ ”Св.Климент Охридски” специалност-право.
Заслужени награди за учителски разработки, свързани с популяризиране на педагогически опит получиха Йорданка Благова, Наталия Дочева и Петя Цекова.
Като консултанти на ученици-участници отново бяха отличени г-жа Благова и г-жа Дочева.

Текст: Леонора Микова