По покана на президентите Шимон Перес и Махмуд Абас от днес до 27 март 2008 г. държавният глава Георги Първанов ще направи посещения в Израел и в Палестинската автономия, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В Израел са предвидени срещи с президента Шимон Перес, с председателя на Кнесета Далия Ицхик, с министър-председателя Ехуд Олмерт, с министъра на външните работа Ципи Ливни и с лидера на опозицията Бенямин Нетаняху.

Ще бъдат подписани Споразумение за икономическо сътрудничество и Спогодба за социална сигурност между Република България и Израел. В рамките на визитата ще бъде открита изложба, посветена на еврейската общност в България.

Президентът ще участва и в церемония по именуване на фонтан на Димитър Пешев в Тел Авив. Държавният глава и водената от него делегация ще посетят Мемориала "Яд Вашем".

В програмата на посещението на президента Георги Първанов в Палестинската автономия са предвидени среща с президента Махмуд Абас и разговори на двете официални делегации.

В присъствието на президентите ще бъде подписана Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата. Държавният глава ще присъства на откриването на българското представителство в Рамала и ще се срещне с Дружеството за палестино-българско приятелство.