Сценарият за преврата на 10 ноември 1989 г. е бил подготвен пет месеца преди това – на тайна от Тодор Живков среща между Михаил Горбачов и тогавашните министри Добри Джуров и Петър Младенов, съобщава в. Монитор.

За задкулисните договорки разказа вчера охранителят на Тодор Живков – ген. Георги Милушев, който е последният началник на УБО. „Организатор на смяната беше Москва в лицето  на Горбачов”, заяви Милушев, но уточни, че месеци преди 10 ноември е имало сигнал, че се готви смяната на Тато. Действието се развило в Букурещ на 7 и 8 юли, когато румънската столица е била домакин на съвещание на Политическия консултативен комитет на Варшавския договор. Тодор Живков и малък негов екип били настанени в специална вила. В отделен хотел обаче е била отседнала делегацията му, съставена от тогавашния министър-председател Георги Атанасов, министрите на външните работи Петър Младенов и на народната отбрана Добри Джуров, както и Димитър Станишев, завеждащ отдел "Външна политика и международни връзки" на ЦК на БКП, обясни Милушев. На 8 юли – в последния ден от съвещанието, до Милушев се приближил един от охранителите на Горбачов, който го заговорил на френски и споделил на българския си колега за тайна среща предишната вечер на първия човек в СССР с Джуров и Младенов.

Тази среща ми се стори малко нерегламентирана. Ако е била извънредна, то на нея е трябвало да присъства поне министър-председателят Георги Атанасов”, коментира Милушев. Той е очаквал Тато да бъде информиран от министрите си за разговора си с Горбачов, но това така и не станало. „Това за мен беше първият знак, че върви някаква подготовка, прави се нещо, което е зад гърба на Тодор Живков”, сподели бившият шеф на УБО. За един от заговорниците – Петър Младенов, Милушев казва, че се е ползвал със специалното отношение на Тато. „Живков го тачеше страшно много и го имаше за син”, спомня си генералът.

Около месец след това Милушев е имал и друг повод да се усъмни за бъдещето на Живков начело на държавата. Това е било спешно прекъсване на почивката на Тато в Евксиновград, където той работил, но и се лекувал от тежки здравословни проблеми. На 28 август 1989 г. самолетът на властта излетял за столицата  и на борда му Милушев разбрал от Велко Палин, че „активен борец подготвял атентат” срещу първия в държавата. Шефът на охраната на Живков обаче бил помолен от Джуров да не споделя за готвеното покушение на Тато. Самият Тодор Живков не е очаквал на 10 ноември да бъде отстранен от шефския пост в комунистическата партия, въпреки че в началото на септември е разбрал, че Горбачов отказал да го приеме в Москва.