Обемът на електронните отпадъци расте експоненциално. Излишно е да се казва, че колкото повече електронни компоненти могат да бъдат рециклирани и използвани отново, толкова по-добре. Ето защо учени от Националната физическа лаборатория на Обединеното кралство (NPL) са разработили печатна платка, която се разпада, когато се потопи в гореща вода, съобщи GreenTech.bg.


След разграждане на платката основните компоненти остават годни за повторна употреба

Платката се състои от некомплектовани полимерни слоеве. Те са в състояние да издържат на продължителна висока температура и влажност, но се отделят един от друг, когато бъдат потопени в топла вода. Конвенционалните компоненти, монтирани върху платката – като резистори, кондензатори и интегрални схеми – могат лесно да бъдат събрани, напълно непокътнати, готови за повторна употреба.

Най-хубавото е, че материалът може да се използва не само за плоски, твърди платки, но също така и за гъвкава електроника и триизмерни структури.

При лабораторни тестове е установено, че 90% от оригиналните компоненти на тази платка могат да бъдат рециклирани. За сравнение, само два процента от материала в съществуващите сега платки могат да бъдат повторно използвани, посочват от NPL.

Технологията е разработена като част от британската програма „ReUSE” (съкращение, зад което стои израз за „годна за повторна употреба, некомпектована, устойчива електроника”). Проектът се реализира в партньорство с технологичните фирми In2Tec и Gwent Electronic Materials.