„Следим обстановката във всяко населено място в Общината и преценяваме къде и кога трябва да засилим полицейското присъствие. Работим по всяка кражба. Няма значение дали тя е за три, пет и петстотин лева. На възрастните хора от село и една кокошка им е много скъпа, като знаем какви пенсии получават. За предотвратяване на кражбите сме въвели нощни дежурства и плаващо работни време в района на участъка.
Разкриването на престъпленията в Рашково се затруднява от факта, че от извършването им до подаване на сигнала са изминали повече от десет дни. Освен това обект на кражби са предимно вещи, които се продават в пунктовете за събиране на цветни метали, които от своя страна ги извозват в София, където се претопяват. Така губим дирите на тези вещи. Това обаче не означава, че спираме работа по разкриване на престъпленията”, каза началникът на РУП Христо Христов пред Общинския съвет. Поводът да присъства на днешната сесия бе подписката на живеещите в Рашково срещу честите набези в селото, която бе включена за обсъждане в дневния ред на заседанието. Шефът на полицията подчерта, че се работи по различни версии. Едната е, че човек от селото дава информация на извършителите, които са от друго населено място, а другата е, че те са от Рашково. Христо Христов информира, че е разговарял с началниците на полицейските управления в Мездра и Своге и ги е запознал със случаите, и с това какви вещи са откраднати. От своя страна те са поели ангажимент да съдействат, ако попаднат на следи.
Христо Христов съобщи пред съветниците, че след един месец активна работа извършителят на кражбите в село Трудовец е заловен и в момента излежава ефективна присъда от 11 месеца. Той е опасен рецидивист. Последната кражба, която е извършил, е на 10 октомври.

Кметът Георги Георгиев изрази недоволството си от факта, че нито един от участниците в подписката не присъства на заседанието на Общинския съвет, за да чуе отговора на началника на РУП – Ботевград. „150 човека са се подписали, а нито един от тях не дойде, за да участва в дискусията”, каза градоначалникът.

В защита на рашковци се изказа Йордан Йорданов, който е от същото село. Според него хората от селото не знаят, че днес се провежда сесия на ОбС. Съветникът каза, че те ще присъстват на срещата с кмета Георги Георгиев и неговия екип, която предстои да се проведе в Рашково.

„Доскоро се гордеех, че съм от Рашково, защото там нямаме цигани. По тази причина се изкупиха всички парцели в селото. Истината е, че от една-две години имаме масово обиране на къщите на тези, които работят някъде и си идват в събота и неделя. И като дойдат, заварват къщите си разбити и ограбени”, каза Йордан Йорданов. Според него в „основата на престъпленията са местни момчета”. "Ако ние, рашковци, не се намесим, няма шанс полицията да ни опази. В селото има млади хора, има ловджии, аз също съм готов да се включа в акции за предотвратяване на кражбите”, допълни съветникът.