През тази година календарният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е 18 ноември. Денят е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Няма гражданин, който пряко или косвено да не е засегнат от тази война. Много хора умират месеци и години след катастрофите, в резултат на получените травми и последващи във времето усложнения.
На 18 ноември 2012 година пътна полиция приканва всички граждани да се замислят за опасностите в пътното движение и как да се предпазят от тях, да си припомнят за тежките злополуки, които са се случили с тях, с техни близки и приятели и да си дадат сметка кога преди злополуката и от кого не е било предприето навреме вярно действие, за да бъде предотвратено нещастието.

Пътна полиция призовава водачите да използват винаги предпазни колани и защитни каски, да избират разумната, нерискова скорост на движение, да избягват разговорите с мобилни телефони по време на шофиране, да не шофират под въздействието на алкохол или упойващи вещества и лекарства, да не шофират преуморени, недоспали и в състояние на нервно напрежение, стрес и афект.

Пешеходците трябва да бъдат много предпазливи, разумни и дисциплинирани, защото са най-незащитени и уязвими на пътя, особено възрастните хора и децата.

Според статистиката от началото на 2012 година до края на октомври в страната при ПТП са загинали 492-ма човека, а ранените са 6815.
По повод Деня за възпоменания на жертвите на пътя, от понеделник органите на КАТ ще изнесат беседи по безопасност на движението в учебните заведения на територията на общината. Първата беседа ще се проведе в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – с.Скравена.

Денят за възпоменание на жертвите при ПТП се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември, съгласно резолюция на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005 год. 

Публикацията е по информация, предоставена от Районно управление "Полиция" - Ботевград.