На задържания снощи в Ботевград М.З./42г./ е повдигнато обвинение за опит за убийство, взета му е  мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа.
Криминално проявеният и осъждан М.З. беше задържан снощи около 22.20 часа като заподозрян в опит за убийство на 43-годишния В.Ц. от София. При претърсване на адреса, на който бил установен, полицейските служители намерили и иззели пневматична пушка, 9-милиметров патрон, както и около 8 грама бежово прахообразно вещество с наличие на хероин, два телефона и две сим карти. Непосредствено след задържането му снощи М.З. бил настанен под полицейска охрана в многопрофилната болница в Ботевград с множество наранявания и травми, получени вследствие на претърпян пътен инцидент.
В сряда малко след 18 часа автомобилът, с който двамата мъже пътували, катастрофирал на кръстовище в близост до бензиностанция "Лукойл" в Ботевград. Пострадалите били транспортирани в лечебни заведения в столицата. При преглед със скенер медиците от УМБАЛСМ „Пирогов” установили огнестрелна рана в тилната област на 43-годишния водач, черепно-мозъчна травма, както и наличие на проектил в челната област. Спътникът му отказал да бъде лекуван и доброволно напуснал болницата. Незабавно след получаването на сигнала за огнестрелната рана, криминалистите от областната дирекция и колегите им от Ботевград се заели с издирването на извършителя. В хода на предприетите действия по разследването били извършени огледи на местопроизшествието и автомобила, разпитани свидетели и очевидци на катастрофата, посетители на заведението, в което двамата мъже са били непосредствено преди инцидента, прегледани били и записи от охранителните камери на кафенето. Полицаите претърсили адреси, на които имало вероятност М.З. да се укрива и снощи около 22.20 часа мъжът бил задържан.
В хода на разследването се установило, че двамата са се срещнали около 18 часа в кафе-аперитив в градския парк, където извършителят запивал вече от няколко часа. Двамата останали там съвсем кратко, стабилно почерпеният М.З. даже поръчал вечеря на приятеля си, малко след това потеглили с автомобила на В.Ц., „Форд” с ловешка регистрация. Няколко минути по-късно, около 18.05, в полицията бил подаден сигналът за катастрофата.
Срещу М.З., който е с криминалистически регистрации за взломна кражба, измама, обсебване, противозаконно отнемане на МПС, притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси, шофиране след употреба на алкохол е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 115 във връзка с чл. 18 от НК. След доклад на материалите пред Софийска окръжна прокуратура му е повдигнато обвинение и му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа. Процесуално-следствените действия по случая продължават. Това съобщиха от ОДМВР - София област.