С редица прояви ще бъде отбелязана Европейската седмица за намаляване на отпадъците в трите съседни общини. В нея се включиха: ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” – Ботевград, ОУ „Васил Левски” – с. Видраре, Професионална гимназия – Етрополе и ОУ „Христо Ботев” – с. Лопян. Организатор и координатор на дейностите на учебните заведения е фондация „Съвременност”. Организацията е изготвила рекламни флаери под формата на книгоразделители за популяризиране вредите и ползите от намаляване на отпадъците. Осигурила е и брошури, изготвени от Асоциация „Активен потребител”, с информация за добавките в хранителните продукти. Флаерите и брошурите ще се разпространяват сред населението утре – 21 ноември.

Програмата на всяко училище е наситена с прояви. В ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” ще има  изложба на предмети, направени от отпадъчни материали. Тя ще премине под наслов "Не изхъврляй – направи!".  В училището във Видраре ще изработват  къщички за птици от отпадъчни опаковки от сок.  Професионалната гимназия в Етрополе ще организира парти „Храни без опаковки”. Възпитаниците на  училището в Лопян ще правят сувенири от събрани отпадъци.  В Европейската седмица за намаляване на отпадъците ще участва и Ученически екопарламент към Гимназия с преподаване на чужди езици "Алеко Констатинов" - гр. Правец. Младите еколози  ще подготвят презентация по темата и ще споделят своя опит с връстниците си от Етрополе.

Инициативата ще завърши с заключителна среща на всички участници в нея. Тя ще се проведе в Професионалната гимназия в Етрополе. Национален организатор на Европейската седмица за намаляване на отпадъците в България е Асоциацията на еколозите на общините в България (АСЕКОБ).