В зала 3 на НДК се състоя официалната церемония за присъждане на степените „бакалавър" и "магистър” на випуск 2012 на Международното висше училище в Ботевград. Поради здравословни причини за първи път на събитието не присъства президентът на МВБУ Лена Гайдарска.

Ректорът проф. д-р Руслан Пенчев поздрави абсолвентите от името на академичния състав на висшето училище. „Вие извървяхте един труден път, който изискваше от вас упоритост и постоянство и който ви караше да си задавате трудни въпроси. Сега вие сте с открито лице пред възможностите да направите това, за което сте мечтали”, каза той.

По традиция първи получиха дипломите си отличниците на Випуск 2012. Това са Ралица Георгиева, изучавала специалността „Управление на проекти, и Невена Василев – специалност „Управление и консултиране в международния туризъм”.

Приветствие към академичния състав и абсолвентите поднесе Невена Василева.

„Ботевград е моят роден град. Не можете да си представите колко съм щастлива от факта, че сега стоя пред вас и имам честта да изкажа няколко благодарствени думи, отправени към моите родители, които присъстват днес в залата и които ми помагаха, към моите колеги, с които имахме много преживявания, към преподавателите, които ни дадоха този свеж старт. Аз съм един от студентите, решили да опитат международните програми на МВБУ, за да достигнат една по-добра реализация. Този университет ти дава тази възможност. Когато имаш ясна цел и знаеш какво искаш да постигнеш, ти просто го правиш. Не мога да разкажа за прекрасните хора, с които се срещнах през тези четири години от моето обучение. Това просто трябва да се изживее. Опитът от практиките ми в Гърция, Канарските острови, хотел „Радисън” и многократните ми бригади в Аляска провокираха още повече моето желание да продължавам усилено подготовката си. Няколко месеца след успешната защита на дипломата работа разбрах, че младите хора в България могат да се справят с предизвикателствата не по-лошо от нашите колеги по цял свят. Сигурна съм, че следващата крачка за повече от вас е да започнат усилено търсене на работа, да се регистрират във всички възможни сайтове и да включат цялата си мрежа от приятели в търсене на мечтаната позиция. Имайте търпение, не се отказвайте от България. Не вярвайте на слуховете, че за младите хора няма реализация тук. Колкото и невероятно да ви се струва работата намери мен, а не аз нея”, каза отличник на випуск 2012 Невена Василева и пожела на колегите си да се гордеят с това, което са постигнали до тук. 

На официалната церемония бяха връчени дипломите на общо 1200 абсолвенти - 975 бакалаври и 225 магистри, от специалностите: „Бизнес финанси”, „Счетоводство и одитинг”, ,„Управление на проекти”, „Управление на туризма”, „ Музикален бизнес“,,„Управление и консултиране в международния туризъм”-Международна съвместна програма с NHTV-Breda University of Applied Science-Холандия, ,,Бизнесадминистрация" „Счетоводство и контрол”, „Международни икономически отношения” и „Туризъм”.