Голям популизъм и безотговорни са приказките на Станишев, че за тези три години народът обеднял. Не, той десетилетия наред е управляван по начин, който го е довел да е най-беден, най-изостанал в Европа. Това каза в Етрополе премиерът Бойко Борисов на въпрос за коментар на европейския бюджет. „За съжаление, нашето управление съвпадна с най-тежката финансово-икономическа криза в света. Въпреки всичко – ние всеки ден строим, откриваме, показваме това, което сме направили. само днес – това са улици, детски градини, училища, дом за социално слаби. Пет милиона за болницата (видяхте какъв мастодонт е тя). Това е само днес, а това се прави всеки ден”, каза Борисов в Етрополе.
Европейският бюджет ще се решава януари месец. Проблемът в Европа е огромен – пари няма. Финансовата, дълговата, икономическата криза поразяват държавите масово в света, особено в Европа. Дори държави, които са създавали Евросъюза, сега са много скептични по даването на пари. Това ще е първият бюджет, в който се говори за съкращаване на бюджета. В годините досега винаги са се давали повече пари. Това отговаря на всички въпроси – защо е толкова тежко положението във всички държави в Европа за създаването на работни места и растеж. Рецепта до този момент никой не може да даде, каза още Бойко Борисов.
„На този съвет единственото, което мога да кажа, че се е случило, е че много ясно са изразени позициите на всички държави. Открояват се позициите на т.нар. бивши социалистически държави, държавите, които са по-на изток, по-на юг. По презумпция – те искат пари. Защо – защото икономиките им през десетилетията са градени по начин, по който да създават малък брутен вътрешен продукт. Формулите за изчисляване на това кой колко пари да получи от Брюксел, идват на базата на Брутния вътрешен продукт. Колкото Брутен вътрешен продукт имаш, по хикс проценти толкова пари се дават. България е с най-ниския вътрешен продукт в Европа. България е най-изостаналата в Европа. И то не за тези три години, а заради десетилетията, в които е управлявана”, каза Бойко Борисов.